PROJECTS

CONCEPTS

COMPLETED

PLANTING

Location:

Description:

Ravelston, Edinburgh

This was a small long thin shady garden running parallel to the house. My client asked to include a water feature and patio area for entertaining in the plan. The shed had to stay as an existing feature. A long paved area throughout the garden with a circle inset to break up the length was included. Different levels meant a step up to the decked patio where the sun shone nearly all day had to be built in. Flower beds at the wall opposite the living and kitchen area meant the client had something to look out onto all year with seasonal planting. In the middle, a rockery with a water feature was built as a focal point.

 

 

 

HOME

CONTACT

AILEEN RANKIN GARDEN & LANDSCAPE DESIGN

Location:

Description:

Ravelston, Edinburgh - Axonometric view

This axonometric view shows how the garden would look from above on completion, giving it a 3 dimensional look. This shows the planting and the water feature in the rockery and flower beds.

Location:

Description:

Berwick

In this long garden on a hill, a patio and a sun trap were the client’s priority. There were several features to work with and retain. It was my job to make it more attractive and level off the slope in stages, with better paths, steps and walls retaining the patio. I had to create a rockery either side of the new sleeper and pebble path. There were fruit and vegetable plots to incorporate alongside the greenhouse.

Location:

Description:

Berwick (Continued)

The back of the house was ground level. Steps lead up through the garden with the garage roof on the left where pots of flowers could grow to take your eye away from the un-useable flat space. The allotment area before the greenhouse needed new sleepers to retain the soil, and made to look like raised beds. A lawn area was laid beside a beautiful willow which hung gracefully over the pond, where a wildlife community would settle. Rockery and retaining walls were created to rise up to the patio where the view and resting place could be found.

Location:

Description:

Hilton Hotel Grosvenor Street, Edinburgh

The Hotel required an area where guests could relax and photographs could be taken. This was a sheltered shady site. There were old trees to consider in the plan and a summer house to stay in the same location. The sun reached the back of the garden in the afternoon so a patio area was incorporated for seating and photographic opportunities. A water feature and some sculptures were included. A mix of stepping stones, pebbles and circular set paving, created texture and colour giving the whole space a lot of light. Contemporary planting in pots, and spot lights positioned around the garden, completed the atmosphere.

Location:

Description:

Cameron Toll, Edinburgh (front garden)

The front garden brief was to lay a new drive, a new lawn, and build new paved paths to a seating area at the front door with a small flower bed before the gate. A slope from the garage to the flower bed meant incorporating drainage and steps from the drive and lawn to the path and flower bed.

Location:

Description:

Cameron Toll, Edinburgh (Back Garden)

The back garden was a large wide and long space that needed completely removed and re-planned. The brief was to have a family garden and entertaining space with low maintenance planting. A paved patio at the house then led on to the new laid turf and decking areas. Dividing the garden up at angles gave it a smart new contemporary feel as different levels dictated.